..::CS-GAME-FORCE-MD::..
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Cerere Moderator
Vin Dec 31 2010, 20:26 Scris de PowerFighter

» O Propunere pt admin
Joi Aug 26 2010, 20:31 Scris de PowerFighter

» ][CR@ZY][-BOY
Mier Aug 11 2010, 22:22 Scris de PowerFighter

» Crazy Loop - Dan Balan
Mar Aug 10 2010, 20:18 Scris de PowerFighter

» Counter Strike 2D
Mar Aug 10 2010, 14:40 Scris de PowerFighter

» The Bourne Ultimatum [#3]
Mar Aug 10 2010, 14:38 Scris de PowerFighter

» The Bourne Supremacy [#2]
Mar Aug 10 2010, 14:38 Scris de PowerFighter

» The Bourne Identity [#1]
Mar Aug 10 2010, 14:37 Scris de PowerFighter

» Garcea La Dentist
Mar Aug 10 2010, 13:31 Scris de PowerFighter

Top postatori
PowerFighter (304)
 
*Bl@yd* (78)
 
Arty (53)
 
sTaTuS (31)
 
UlTrA_bOy (19)
 
taGG (19)
 
H3rku||3 (10)
 
][CR@ZY][-BOY (10)
 
SaDisT (8)
 
BL@@DER (6)
 


Limbaje de programare [part #3]

In jos

Limbaje de programare [part #3]

Mesaj  PowerFighter la data de Joi Aug 05 2010, 05:32

13. Python
Python este un limbaj de programare dinamic multi-paradigmă, creat în 1989 de olandezul Guido van Rossum. Van Rossum continuă şi în ziua de astăzi a fi un lider al comunităţii de dezvoltatori care continuă să perfecţioneze limbajul Python şi implementarea de bază a acestuia, CPython, scrisă în C. Python este folosit de companii şi organizaţii ca NASA, Google, Yahoo!, utilizat ca limbaj de scriere în multe aplicaţii, inclusiv aplicaţii lider în sfera graficii 3D. Multe sisteme bazate pe Unix, inclusiv Linux, BSD şi Mac OS X includ din start interpretorul CPython.

Limbajele dinamice sunt deseori caracterizate prin tipizare dinamică, sunt interpretate, au management de memorie automatizat (garbage collecting) şi au un nivel înalt de abstractizare. Tipizarea dinamică permite declararea variabilelor fară declararea tipului variabilei, interpretatorul determinînd tipul variabilei după conţinutul sau operaţiile efectuate.14. Perl
Perl este un limbaj de programare dinamic, procedural creat de Lary Wall în 1987. Perl împrumută caracteristicile limbajelor C, shell, AWK, sed, Lisp și ale multor alte limbaje într-o măsură mai mică.

O caracteristică importantă care deosebește Perl de alte limbaje este faptul ca beneficiază de un repository numit CPAN ce conține module open-source bine documentate. Utilizarea CPAN pentru re-folosirea codului deja scris este încurajată.

Perl este un limbaj de programare general inițial dezvoltat pentru manipularea de text și în prezent folosit pentru o gamă largă de aplicații inclusiv administrarea de sisteme, dezvoltare web, aplicații de rețea, interfețe grafice și altele.
Limbajul intenționează să fie practic, ușor de folosit, eficient, complet. Caracteristicile principale sunt ușurința de utilizare, suport pentru programare procedurală și obiectuală, are integrat un suport puternic pentru procesarea de text și o colecție mare de module provenite de la terți.15. Pascal
Pascal este unul dintre limbajele de programare de referinţă în ştiinţa calculatoarelor, fiind cel care a definit programarea calculatoarelor. Pascal a fost dezvoltat de elveţianul Niklaus Wirth în 1970 pentru a pune în practică programarea structurată, aceasta fiind mai uşor de compilat. Unul din marile sale avantaje este asemănarea cu limbajul natural limba engleză, ceea ce îl face limbajul ideal pentru cei care sunt la primul contact cu programarea. Pascal este bazat pe limbajul Algol şi a fost denumit astfel în onoarea matematicianului Blaise Pascal, creditat pentru construirea primelor maşini de calcul numeric. Wirth a mai dezvoltat limbajele Modula-2 şi Oberon, similare cu Pascal.

Cele mai populare implementări a acestui limbaj au fost Turbo Pascal şi Borland Pascal, ambele ale firmei Borland cu versiuni pentru Macintosh şi DOS, care i-au adăugat limbajului obiecte şi au fost continuate cu versiuni destinate programării vizuale pentru Microsoft Windows (utilizate de mediul de dezvoltare Delphi) şi pentru Linux (Kylix).

În prezent există şi alte implementări mai mult sau mai puţin populare, dar gratuite, printre care se remarcă Free Pascal şi GNU Pascal.

Deşi în prezent este relativ rar folosit în industria software, el este încă util elevilor şi studenţilor care doresc să se iniţieze în programare. Spre deosebire de BASIC, care a stat în trecut la baza învăţării programării, Pascal este un limbaj structurat. De aceea, el formează un anumit tip de gândire, similar limbajelor moderne, precum C++, dar nu deţine complexitatea şi abstractizarea acestuia din urmă, fiind mai uşor de înţeles datorită sintaxei simple şi apropiate de pseudocod.16. BASIC
BASIC (acronim al expresiei engleze Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) este un limbaj de programare de nivel înalt a calculatoarelor, foarte asemănătoare cu limba engleză, ceea ce îl face uşor de memorat şi ideal pentru începători; astfel, generaţia de utilizatori predecesoare erei PC-urilor a luat primul contact cu programarea prin intermediul calculatoarelor HC, care aveau la bază acest o versiune de BASIC. Este un limbaj simplu de învăţat, creat în 1963 de către John G. Kemeny şi Thomas E. Kurtz la Dartmouth College.

Unul dintre cele mai bune editoare, compilatoare şi depanatoare pentru începătorii în acest limbaj este QBASIC (acronim pentru Quick Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code), care poate fi descărcat gratuit din Internet.

O variantă de BASIC foarte populară este şi Visual Basic, creată de către compania Microsoft. Aceasta se adresează mai mult avansaţilor. Visual Basic permite crearea de aplicaţii relativ complexe prin manipularea componentelor vizuale (grafice) ale programului.17. Fortran
Fortran (sau FORTRAN) este un limbaj de programare născut în anul 1950 şi care este încă folosit după jumătate de secol de existenţă. Numele său îşi are originea din "Formula Translator". Versiunile mai vechi ale acestui limbaj erau cunoscute drept FORTRAN, dar după Fortran 90 numele nu a mai fost scris în întregime cu majuscule. Deşi la început a fost un limbaj procedural, cele mai recente versiuni au inclus suport pentru programarea obiectuală.

Primul compilator FORTRAN a fost dezvoltat pentru IBM 704 în 1954–57 de o echipă IBM condusă de John W. Backus. Acesta a fost un compilator de optimizare, deoarece autorii considerau că nimeni nu ar fi folosit limbajul dacă performanţele sale nu ar fi fost comparabile cu Assemblerul.

Limbajul a fost adoptat pe scară largă de către oamenii de ştiinţă pentru scrierea programelor ce foloseau numere în mod intensiv, fapt ce a încurajat autorii de compilatoare să producă soft-ul lor în aşa fel încât să genereze cod mai rapid. În special includerea unui tip de date numeric complex în limbajul FORTRAN l-a făcut potrivit pentru folosirea în ştiinţa computaţională.

Numeroase standarde ale limbajului au apărut: FORTRAN II în 1958, FORTRAN IV în 1961, FORTRAN 66 în 1966, FORTRAN 77 în 1977 , Fortran 90 în 1990, Fortran 95 în 1995, şi Fortran 2003 în 2003. Fortran III a fost creat în 1958, lăsând posibilitatea includerii de cod asamblare de tip Inline în programele sale; dar nu a fost niciodată dat spre folosinţă deoarece conceptul de portabilitate al unui limbaj de nivel înalt ar fi fost pierdut.18. Haskell
Haskell este un limbaj de programare funcţională. Poartă numele lui Curry Haskell.

Spre deosebire de limbajele imperative care manipuleaza practic date sub forma de numere întregi sau valori codate prin numere întregi (caractere, stringuri, pointeri), limbajele funcţionale manipulează funcţii codate prin "expresii lambda". Dacă limbajul funcţional e compilat sunt codate prin combinatori. Cum mulţimea functiilor este mai bogată decat cea a numerelor întregi (are un cardinal mai mare), asemenea limbaje sunt mult mai expresive.

La nivel pragmatic, orice limbaj functional poate fi văzut ca un manipulator de algoritmi, exprimaţi cel mai adesea ca la orele de matematică elementară.

Teoria matematică a calculului lambda se studiază în cadrul cursului de Programare funcţională.
avatar
PowerFighter
Administrator
Administrator

Mesaje : 304
Puncte : 694
Reputatie : 8
Data de inscriere : 08/04/2010
Varsta : 20
Localizare : Moldova/Mereny

http://cs-game-force-md.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum